
Sunday, 20 September 2009
mioara nazdravana

Această a două parte a baladei, care corespunde motivului mioarei năzdrăvane, este dramatică, fiind realizată prin dialog. Ciobanul observă comportamentul ciudat al mioarei. Oiţa îi dezvăluie tânărului stăpân complotului şi îl sfătuieşte: ,, -Drăguţule bace!/Dă-ţi oile-ncoace,/La negru zăvoi,/Că-i iarbă de noi/Şi umbră de voi./Stăpâne, stăpâne,/Îţi cheamă şi un câne,/Cel mai bărbătesc /şi cel mai frăţesc,/Că l-apus de soare/Vreau să mi te omoare” Dragostea dintre păstor şi mioară este evidenţială cu ajutorul vocativelor unele fiind diminutive şi însoţite de adjective: ,,Mioriţă”; ,,laie”; ,,drăguţă mioară”; ,,drăguţule bace”. Cărora li se adaugă dativul etic. ,,Vor să mi te omoare”
catelus

Varsta unui caine se poate stabili dupa dentitie. Organele de simt, indeosebi simtul mirosului, sunt foarte bine dezvoltate. Este carnivor dar, pentru o viata sanatoasa are nevoie si de hrana de origine vegetala. Cu exceptia cainelui de vanatoare, aproape toti cainii de casa s-au dezobisnuit de vanatoaresi primesc hrana de la om. Printr-o reproducere dirijata s-au creat rase de caini prin urmasii proveniti din aceesi rasa, care sunt caini de rasa pura si, in caz contrar, corcituri.
Friday, 11 September 2009
Purcel de lapte la tava

Ingrediente
1 purcel de lapte (3-4 kg) 150 g untura 3-4 catei de usturoi 4 mere 2 gutui cimbru sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Purcelul, gata curatat si parlit, se spala bine in apa rece se freaca cu malai si sare, se clateste in mai multe ape reci, dupa care se scurge bine de apa; Se sareaza in interior, se freaca cu cimbru si mujdei de usturoi, se asaza cu picioarele indoite, pe un gratar, intr-o tava mare. In gura purcelului se pune un mar; In tava se adauga jumatate ceasca de apa, 2-3 linguri de grasime si felii de mere si gutui. Se introduce tava la cuptor, la foc potrivit; Din cand in cand, se unge purcelul cu sosul din tava si se lasa la fript pana cand capata o crusta crocanta si aurie. Cand este gata, se asaza pe un platou frumos ornat cu buchetele de conopida murata, gogosari in otet si frunze de telina.
elefant

Strigatul sau de lupta e binecunoscut de copii din filme artistice sau documentare televizate,unde elefantul e vedeta. Ba si de spectacolele de la circ, unde e dresat si amuza pe toata lumea, scotand din gatlej acelasi sunet de trompeta. Elefantul se domesticeste usor si face multe servicii omului: il duce pe stapan in spinare, ridica greutati de 2 tone, trage plugul, cara busteni cu trompa si alte munci grele.
a fost odata ca niciodata...


Pe coasta Cubei a fost gasita in anul 1937 o broasca testoasa gigant, cu o lungime de 4 m si in varsta de peste 500 de ani, ceea ce presupune ca traia inca de pe vremea cand Columb a descoperit America.
Una din cele mai frumoase broaste testoase este testoasa cu stele, pe care o intalnim pe coastele de rasarit ale Indiei. Carapacea este de forma ovala, cu centrul boltit si cu colorit feeric. Celelalte placi compun un desen pe fond negru, prin care radiaza benzi de culoare in galben marmorat.
Cea mai grea broasca testoasa din lume la ora actuala este broasca testoasa pieloasa LUTHUL (Dermochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 Kg si o lungime de 2-3 m; ea inoata cu viteza unui atlet in cursa de 100 m si traieste numai in apele marine.
Thursday, 10 September 2009
Pisicuta pis-pis-pis

Este colorat in variate culori - galben, verde, rosu sau negru - care se combina in mod contrastant cu albastru, rosu, galben, sau verde pe aripi, cap si coada. Speciile din Australia au coloritul format din roz cu galben si alb. Papagalul traieste singur sau un grupuri mici, facandu-si cuib in diferite locuri care i se par potrivite, dar cel mai adesea in scorburile din copaci sau in gaurile din stanci. Se hraneste cu seminte, fructe, nectarul florilor, alune, muguri de plante. Pentru a se apara de pradatori isi foloseste ciocul puternic. In total se cunosc 315 specii de papagali, unii de talie mare si altii de talie mica. Papagalii mici ating varsta de 10-15 ani iar cei mari traiesc pana la 75 de ani. Exista multe subspecii de papagali, marimile acestora variind de la 8,7 cm pana la aproximativ 100 cm. Marimea variaza in functie de locul in care traieste.
Interesant in ceea ce-l priveste pe papagal este faptul ca poate imita vorbirea si cantatul oamenilor. Pasarile pot zbura foarte repede si relativ aproape de pamant. Nu este indicat sa fie deranjat atunci cand mananca, in aceste momente fiind foarte rautacios. Nu isi imparte niciodata mancarea cu alti papagali. Cat sunt mici, aceste pasari primesc mancarea mestecata mai intai de mama.
Morcoveata

Ingrediente
700 gr carne iepure (1/2 iepure)1 conserva de 400 gr rosii1 ceapa3 catei usturoicimbru2 foi dafinsarepiper2 linguri ulei1 mana masline negre
Portii: 3
Preparare
Se incinge uleiul intr-o oala si se prajesc bucatile de carne pe ambele parti, cate 2-3 minute pe fiecare parte.
Se scoate carnea din oala si se adauga in loc ceapa tocata si se lasa pe foc pana se inmoaie un pic.
Se adauga usturoiul strivit, rosiile cu tot cu suc, foile de dafin, se condimenteaza totul cu sare, piper si cimbru. Se aseaza bucatile de carne in sos si se toarna cca 100 ml apa.
Se lasa totul la fiert la foc mediu, cu capac, pentru 40 minute.
Se adauga maslinele (fara samburi daca doriti) si se mai lasa la fiert 5 minute fara capac. Se serveste cu orez sau piure de cartofi.

Ingrediente pentru saramura: apa (cat sa acopere curcanul); 250g sare grunjoasa; patrunjel tocat(1/2 legatura); piper boabe; cimbru uscat 2 linguri pline; salvie proaspata; cateva foi de dafin; 200ml vin alb sec sau demisec; 1/4 ceapa. 1 curcan de aproximativ 5kg Umplutura: 1 ceapa mare taiata in sferturi; ardei gras rosu taiat cuburi; frunze de telina; cateva fire de patrunjel; salvie si o foaie de dafin.
Mod de preparare (timp estimat: 2 h, 30 min, complexitate: redusa)a) Preparare:1. Se foloseste un recipient care sa fie inalt, asa incat saramura sa acopere curcanul. Se lasa cu o seara inainte de preparare.2. Se aseaza ingredientele de mai sus in curcan.3. Se freaca 3/4 dintr-un pachet de unt cu salvie uscata, cimbru, maghiran si piper. 4. Se desface pielea de pe piept, partial pulpe si se pune pe dedesubt untul frecat cu verdeturi.5. Intre timp se preincalzeste cuptorul la 220 grade, timp de 15 minute. 6. Se pune curcanul cu pieptul in jos pentru pastrarea sucului ce se va scurge.7. Se unge tot curcanul cu putin unt ; se presara condimente pe deasupra .8. Se coace 30-40 minute in functie de marimea curcanului.9. Se intoarce cu pieptul in sus si se coboara temperatura la 165 grade. 10. Se stropeste cu sos din tava din 15 in 15 minute si se mai lasa minim o ora. 11. Friptura este gata cand temperatura interioara ajunge la 75 grade sau cand intepat cu o tepusa de frigarui, iese un suc transparent, nu roz. In general se lasa cam 2-2,5 ore, in total, la cuptor.
Roscata...dr....gata

Subscribe to:
Posts (Atom)